Bieren
Brouwproces
Het brouwen van 4KNT bieren start de dag voordien met het schroten van het mout. Afhankelijk van het soort bier worden hier andere moutsoorten voor gebruikt. De dag van het brouwen storten we het aantal liters water in de brouwketel. Het geschrote mout (gekiemde gerst) wordt toegevoegd.
Ongeveer anderhalf uur neemt dit proces in beslag. Dit proces wordt ‘maischen’ (Engels = “to mash” = beslag. Is een mengsel van mout en water) genoemd. Tijdens dit proces wordt de mout omgezet in vergistbare suikers. (Enzymen ( katalysator) zetten zetmeel uit mout om in vergistbare suikers)
In de volgende stap, wordt het brouwsel naar de filterkuip overgeheveld. We scheiden hier het vloeibare gedeelte (wort) van de draf (vaste graanresten van de mout). Het wort vormt nu de basis voor ons bier. WORT = een zoetige vloeistof die verkregen wordt bij het maischen.
Het wort wordt in de kookketel toegevoegd. Wanneer dit wort kookt, voegen we de bitterhop er aan toe. Afhankelijk van het recept voegen we een specifieke hop aan toe. Na ongeveer een uur koken voegen we een tweede hop soort er aan toe. De aroma hop. Kruiden worden enkel toegevoegd bij ons donker bier. Soms voegen we tijdens het proces nog suiker toe.
Na het koken moet het wort snel afgekoeld worden tot ongeveer 22°C. De temperatuur van hoge gisting ligt hoger dan bij bijvoorbeeld pils of lage gistingsbieren waarbij men gaat afkoelen tot ongeveer 10 à 14°C. Via een platenkoeler wordt de volledige massa afgekoeld. Het gerecupereerde water wordt gebruikt om alles te reinigen.
Na het afkoelen gaat het wort naar de gisttank waar er gist aan toegevoegd wordt. De gist zet de suikers in het wort om tot alcohol en koolzuurgas. Dit proces wordt hoofdgisting genoemd en duurt ongeveer 7 à 10 dagen. We zetten deze tanks in onze gistkamer die ingesteld staat op ongeveer 22°C.
Na deze periode filteren we opnieuw en wordt het jonge bier gelagerd. Het bier rijpt hier verder op een temperatuur van ongeveer 2°C. Deze rijping van het bier is heel belangrijk omdat tijdens dit proces de smaak verder verfijnd wordt. Bij IPA voegen we nog een hopsoort toe. We noemen dit Dry hopping. Drooghoppen (Engels: dry hopping) is een techniek om extra aromatische oliën uit hop in bier op te lossen. Hopbellen worden tijdens het lager proces toegevoegd in een builtje. De techniek wordt vooral toegepast met het oog op het verhogen van het aroma van het bier. Bittere smaken in het bier worden er subjectief door versterkt, hoewel de hoeveelheid bitterstoffen, objectief gemeten in EBU’s, niet significant hoger is.
De lagering duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Wij hebben enkel bieren van hoge gisting. Bij hoge gisting gebeurt de gisting aan de bovenkant van de tank. Eenmaal de gist is uitgewerkt gaat ze uitzakken.
Een dag voor afvullen, zetten we onze tanks buiten de koeling, zodat het bier op temperatuur kan komen. Opnieuw gaan we dit jonge bier filteren. We voegen nog een beetje suiker en bottlegist toe voordat we gaan afvullen in flesjes van 33cl of 75cl.
Nu plaatsen we de gevulde flesjes nog een paar weken in de gistkamer. Bieren met hergisting op fles kunnen op die manier ook langer bewaard worden. Nog even wachten en het bier is klaar om ervan te genieten.